چگونه زندگی را از نَو آغاز کنم؟
بسیاری از افراد از یکنواخت بودن زندگی روزمره و انجام امورِ مشخص و تکراری، به تنگ آمده و دچارِ ملالت و کمانگیزگی میگردند. خاصتاَ زمانیکه انجامِ این امور، یک امر حتمی و الزامی باشد. بناء، برای این افراد توصیه میشود تا نکاتی را مورد توجه قرار داده و از این حالتِ مأیوسکننده خود را برهانند.
این توصیهها به شرح ذیلاند:
- در قدمِ اول باید آنعده مصروفیتها و کارهایی که موجب خستگی و ملالت تو میشود را یافته و از انجام آن خودداری کنی. و یا هم انجام آن را به حداقل برسانی!
- اگر از انجام برخی امور، حتی اگر ساده و پیشپا افتاده هم باشند لذت میبری، پس به انجام آن کارها ادامه بده!
- هنرِ راحت زیستن را بیاموز! زیرا سبب رهاییات از احساس فرسودگی درونی گردیده و خستگیات را از بین میبرد!
- چهبسا وضعیتِ زندگی و موقف اجتماعیات طوری باشد که خیلیها آرزوی چنین زندگیِ را داشته باشند؛ ولی اگر این وضعیت تو را خسته و ملول ساخته، سببِ آن اعتیادت به این وضعیت و افراط در آن است. و طبیعتا منبعِ این مشکل، روان بوده و راهحل آن نیز از این آدرس ممکن خواهد بود. پس باید دقیق اندیشه کنی!
- احیانا بلندپروازی و آرمانگرایی سبب خستگی و افسردگی تو میگردد. و خاصتاً هنگامیکه احساس میکنی رسیدن به آرمانهایت دستنیافتنی هستند!
- گاهی اوقات، افسردگی و کمانگیزی در تو به سببِ مقایسۀ خودت با دوستان، اقارب و آشنایان بوده و طبیعتاً این نوعِ نگرش به مصلحت تو نیست! بناء از چنین مقایسههای بیمعنی و بیفایده برحذر باش؛ زیرا تو بدترین آنچه در نزد خود داری، با بهترینِ آنچه دیگران دارند، مقایسه میکنی و نتیجهاش هم واضع و آشکار است!
- اگر به افرادِ برتر از خود بنگری، داشتههایت نزدِ تو کمارزش به نظر خواهند آمد. درحالیکه بهتر است، گاهی به افراد پایینتر از خود نظر کنی و قدرِ داشتههایت را بدانی؛ زیرا بسیاری آروزی داشتنِ آنچه را تو داری، در سر دارند!
- تلاش کن صحتمند زندگی کنی! از عادتها و رفتارهای غیر صحی بپرهیز؛ زیرا نوعیت خوراکیها، اوقات خواب و بیداری، محیطزیست و ماحول، سروصداهای زیاد و امثال آن، تأثیر زیادی بر روانِ تو خواهند داشت!
- پیادهروی به شکلِ روزانه را ادامه بده؛ زیرا این فعالیت برعلاوۀ فواید صحی، فواید روانی نیز دارد!
- سرگرمیهای جدید را پیدا کن، یا هم به سرگرمیهای قبلیات که به مرورِ زمان آن را ترک نمودی، روی بیاور!
- تلاش کن خود را به مصروفیتهایی مثل: پرورش گیاهان و رسیدگی به چمنزارها و گلها در خانه و امثالِ آن سرگرم کنی؛ زیرا این مصروفیتها حسِ معنیداری در زندگی ات ایجاد نموده و تو را به ادامۀ راه امیدوار خواهد نمود!
- سعی کن در برنامههای اجتماعی و رضاکارانه سهم بگیری؛ زیرا تجربۀ حسِ همدلی با دیگران و خوشحالنمودنِ شان، سببِ بروز خرسندی، اعتماد به نفس و هدفمندی در خودت نیز میگردد!
- به خانواده ات اهمیت بده! احترام به پدر و مادر، برقراری صلۀ رحم با فامیل و اقرباء و خوشحالنمودنِ آنان، انقلابِ بزرگی در تو به وجود خواهد آورد. علی الخصوص اگر این امر از جمله اهدافِ روزانه ات قرار گیرد. و به یاد داشته باش که خانواده ات حقِ اولویت نسبت به دیگران در معاشرت نیک و حسن خلق را دارند!
- تلاش کن مهارتهای جدید کسب کنی، یا هم مهارتهای قبلی ات را ارتقاء دهی!
- کتابِ جدید بخوان، چیز جدید بشنو، چیز جدیدی تماشا کن؛ این فعالیتها، اوقاتُِ تو را با نشاط تر میسازد!
- به تعطیلات برو، حتی برای چند روز محدود. مکانِ جدید را تجربه کن! و یا هم به مکانِ قدیمی که دوستش داشتی سفر کن!
- سعی کن از بازیهای الکترونیکی دوری کنی؛ زیرا مصروفیت با آن، تو را از دنیای حقیقی دور نموده و به دنیای خیالی داخل میسازد!
- تلاش کن در دورهها و ورکشاپهای مهارتی و فرهنگی اشتراک نموده و به تقسیماوقات چنین برنامهها ملتزم باشی؛ این خود حسِ نیازمندی برای ساختن شخصیت ایدهآل و سروساماندهی به زندگی را در تو ایجاد میکند!
- به داشتهها و جزئیاتِ زندگی روزانه ات توجه کن؛ از خوردن، نوشیدن، لباسپوشیدن، صحبتنمودن و سرگرمیهایت لذت ببر!
- احیانا برخی تغییرات کوچک در دیکوریشن (چیدمان) اثاثیه و مبلمان منزلُ، باعث تجدید نشاط در تو میگردد!
- در همۀ امور فوق و در همۀ امور زندگی خود سادگی را در پیش بگیر؛ زیرا اغراق بیش از حد برای به دست آوردن خواهشات و زیباترین و گران قیمتترین چیزها ما را به استرس دائمی میکشاند،ُ و ما را از داشته هایمان محروم میکند!
- سعی کن ُاستفاده از ابزار و وسایل الکترونیکی با فناوری مدرن، دنبال کردنِ افراد و وبسایتهای گوناگون و داشتن حرصِ فراوان برای جستجوی هرچیزِ و هرموضوعِ جدید را تا حد امکان کاهش دهید؛ زیرا این عادت، شما را زندانی و اسیرِ دیگران نموده و از شخصیتِ اصلی خودتان، دور میسازد!
- به نیازهای روحی، جسمی، روانی و اجتماعی خود به شکل متوازن رسیدگی کنید. هیچگاه برای ارضاء یک جنبه از نیازهای خود تلاش نکنید؛ زیرا همانطور که نیاز به تغذیۀ مادی و جسمی دارید، نیازمند تغذیه روحی و معنوی نیز هستیم، و بالعکس!
در خاتمه؛
از حکمتهای شریعت والای اسلامی کمالِ استفاده را ببرید! تنوعِ فرائض و نوافل با اشکال و اوقات متنوع، تنوعِ سنتها از قبیل: نمازها، اذکار و دعاء ها و امثال آن، در کنارِ اجر و پاداشِ اخروی فراوان؛ نقشِ بسزائی در سروساماندادن به زندگی، اهداف و آرزوهای تان داشته و به زندگی شما معنای واقعی میبخشد. به تعادل روحی کمک نموده و آرامش عطاء میکند. و در نهایت دیدگاهِ شما را نسبت به زندگی و آینده، مثبت خواهد نمود.
مترجم: عبدالرحمن رسولی
ځوابونه