ایمان و استقامت

عن سفیان بن عبد الله الثقفی، قال: قلت: یا رسول الله، قل لی بأمر فی الإسلام قولاً لا أسأل عنه أحدا غیرک. قال: «قل آمنت بالله ثم استقم». [مسلم، کتاب الایمان (۳۸)، ابن ماجه، کتاب الفتن (۳۹۷۲)].

سفیان بن عبدالله ثقفی رضی الله عنه گوید: به رسول اکرم صلى الله علیه وسلم گفتم: ای رسول خدا در مورد اسلام چنان گفته‎ ای به من عرض نمایید که غیر از شما از کسی دیگر نپرسم. ایشان فرمودند: «بگو به الله ایمان آوردم و سپس [به مقتضای ایمانت] استقامت کن».

شرح الفاظ حدیث:

فی الإسلام: مراد از لفظ «الاسلام» در پرسش صحابی، عقیده و شریعت است. استقم: بر طاعات ثابت قدم بوده و بر استقامت در تمامی امور مداومت کن.

در پرتو توصیۀ نبوی:

این روایت یکی از وصایای جامع و مطهر پیامبر اکرم ـ صلی الله علیه وسلم ـ است که از شگفت‎ترین روایات «جوامع الکلم» به شمار می‎آید. در این حدیث ایشان مبانی و اصول اسلام را در دو کلمه جمع نموده اند:

۱ـ ایمان: ایمانی که بر مدار توحید باشد.

۲ـ استقامت: استقامتی که شامل طاعات باشد.

شرح تفصیلی ایمان:

پیامبر اکرم ـ صلی الله علیه وسلم ـ در حدیثی که حضرت عمر ـ رضی الله عنه ـ روایت کرده است؛ هنگامی که جبرئیل ـ علیه السلام ـ از ایشان در مورد ایمان پرسید، ایمان را چنین تعریف نمود: جیرئیل علیه السلام پرسید: از ایمان مرا آگاه کن. پیامبر اکرم ـ صلی الله علیه وسلم ـ فرمود: «ایمان این است که به الله، فرشتگان، کتاب‏ ها، پیامبران، روز قیامت و خوب و بد تقدیر ایمان بیاوری». جبرئیل گفت: راست گفتی.

پس ایمان در لغت به معنی: تصدیق و در اصطلاح شرع: تصدیق و باور داشتن به آنچه که رسول اکرم ـ صلی الله علیه وسلم ـ در جواب جبرئیل فرمودند. ایمان به معنی تصدیق نمودنِ وجود یک معبود که شریک و همتایی ندارد؛ تصدیق نمودن وجود فرشتگان و اینکه آنان بندگان مکرم الله متعال‌اند و از دستورات خداوند نافرمانی نکرده و مطیع اوامر اند. آن‎ها را الله متعال از نور آفریده و از خوردن، نوشیدن و تولید نسل پاک اند. باور داشتن و تصدیق تمامی کتاب‎های آسمانی‎ای که الله متعال بر بندگان برگزیدۀ خود نازل فرموده؛ البته ایمان به آن شکل حقیقی و صورت ابتدایی ‎ای که کتاب‎های آسمانی قبل از تحریف و تغییر داشتند. ایمان به این اندیشه، که هر آنچه در هستیِ اطراف ما رخ می ‎دهد، به تقدیر و خواست الله متعال بر مبنای حکمتی است که غیر از او کس دیگری نمی‌داند. این است ایمان و برای درک بهتر مسئله باید به این آیۀ قرآن دقت نمود: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا آمِنُوا بِاللهِ وَرَسُولِهِ وَالْکِتَابِ الَّذِی نَزَّلَ عَلَىٰ رَسُولِهِ وَالْکِتَابِ الَّذِی أَنزَلَ مِن قَبْلُ ۚ وَمَن یَکْفُرْ بِاللهِ وَمَلَائِکَتِهِ وَکُتُبِهِ وَرُسُلِهِ وَالْیَوْمِ الْآخِرِ فَقَدْ ضَلَّ ضَلَالًا بَعِیدًا» [نساء: ۱۳۶]؛ ای کسانی که ایمان آورده ‌اید! به خدا و پیامبرش، و کتابی که بر او نازل کرده، و کتب (آسمانی) که پیش از این فرستاده است، ایمان (واقعی) بیاورید. کسی که خدا و فرشتگان او و کتاب‏ها و پیامبرانش و روز واپسین را انکار کند، در گمراهی دور و درازی افتاده است. علما در مورد عموم و خصوص و یا زیادت و نقصان ایمان، آرا و نظرات متفاوتی دارند.

امام خطابی شافعی ـ رحمه الله ـ گفته است: «اکثر مردم در این باره دچار اشتباه می ‎شوند».

امام زهری ـ رحمه الله ـ گفته است: «اسلام یعنی کلام و سخن و ایمان به معنی عمل». امام بغوی ـ رحمه الله ـ گفته است: «اسلام نام اعمال ظاهری است و ایمان نام اعتقادات باطنی می‏ باشد».

درس‏ هایی از این وصیت نبوی:

این حدیث نبوی شریف، به امور مهمی از باب عقیده و شریعت راهنمایی می ‎کند که در زندگی انسان مسلمان اهمیت زایدالوصفی دارد. به عنوان نمونه به موارد ذیل اشاره می ‌شود:

۱ـ لزوم استقامت بر توحید و اخلاص عبادت فقط به خاطر الله تعالی؛

۲ـ علاقۀ قلبی صحابه ـ رضوان الله علیهم اجمعین ـ بر فراگیری امور دینی‎شان، و شوق فراوان نسبت به خیر و آنچه که آن‏ها را به رضای الله برساند؛

۳ـ این وصیت برگرفته از وصیت ‏هایی است که الله سبحانه و تعالی خطاب به بندگان خویش نازل فرموده و شامل نیکی‎ها بوده و عمل به مقتضای آن، اطاعت الله و رسول او است.

۴ـ استقامت به میزان شناخت امکان پذیر است؛ پس هر کس شناخت او از الله متعال کامل‏تر باشد؛ امر و نهی الله در نزد او ارج بیشتری دارد. برگرفته از کتاب «من وصایا الرسول للرجال»

Related Articles

عُکَاشَه از تو سبقت جست!

امام بخاری در صحیح خود از ابن عباس رضي‌الله‌عنهما روایتی نقل کرده‌اند که مي‌گويد: رسول الله صلى‌الله‌عليه‌وسلم فرمود: «عُرِضَتْ عَلَيَّ الأُمَمُ، فَجَعَلَ النَّبِيُّ وَالنَّبِيَّانِ يَمُرُّونَ…

Responses

Your email address will not be published. Required fields are marked *