چرا به قرآن کریم نیاز داریم؟
8 موردی که به این سوال پاسخ میدهد
ما به قرآن محتاجیم
قرآن کتابی نیست که فقط برای گرفتن ثواب بخوانیم. بلكه كتاب رسالت، كتاب هدایت و تشریع است. ما باید در آن تأمل کنیم، معانی آن را درک و از نورهایش تغذیه کنیم، نیازی در هر زمان و مکان احساس میشود. در این مقاله به هشت مورد اشاره میکنیم که به این سؤال پاسخ میدهد که چرا به قرآن کریم نیاز داریم؟
قرآن کریم آخرین وحیی است که خداوند متعال برای همه مردم تا قیامت فرستاده است و کتابی است که پیام اسلام را روشن میکند و اهداف و مقاصد و مسیرهای آن را واضح میسازد و در حقیقت سنت پیامبر توضیح و تفصیل آن پیام آسمانی است كه خداوند حفظ آن را برعهده گرفته و آن را به انسان واگذار نكرده است، نوری كه محمد بن عبدالله آورده و ما را به راه نور هدایت میكند، كتاب معجزه آسایی است كه با آن خداوند اعراب را به چالش کشید که مانند آن یا مانند برخی از سوره ها و آیات آن را بیاورند. این کتابی است که با تلاوت آن حسنات و ثواب مضاعف به ما داده میشود و با عمل به آن در دنیا و آخرت سعادتمند میشویم. این کتابی است که خداوند آن را نازل کرد و برکت داد و ما را به راه راست هدایت کرد.
قرآن کریم کتاب هر زمان و مکان است؛ کتاب روح و جامعه؛ کتاب فرد و ملت؛ کتاب تزکیه و معرفت؛ کتاب عقیده و رفتار؛ کتاب ارشاد و تشریع؛ کتاب اخلاق و شریعت؛ و کتاب صلح و جنگ.
- کتابی است نازل شده:
مهم ترین نکته ای که میتوانیم در تبیین نیاز خود به قرآن با آن شروع کنیم این است که آن کتابی است که از جانب خداوند متعال نازل شده است، رسول الله صلی الله علیه وسلم آن را به تنهایی نیاورده است. او آن را از افسانههای پیشینیان جمعآوری نکرده و از مغز ذهنها جمعآوری نکرده است.
به همین دلیل است که قرآن از افعال: (نزل)، (أنزل) و (أنزلنا) به معنای (نازل کرد)، (نازل شد) و (نازل کردیم) استفاده کرده است. برای اشاره به اینکه منبع قرآن از خدای متعال است.. از جانب او نازل شده است، نه اختراع بشر.. خداوند متعال فرمود: «الر تِلْكَ آیاتُ الْكِتَابِ الْمُبِینِ * إِنَّا أَنزَلْنَاهُ قُرْآنًا عَرَبِیا لَعَلَّكُمْ تَعْقِلُونَ» (یوسف: 1 – 2) ترجمه: « الف . لام . را . این ، آیههای كتاب روشن و روشنگری است. ما آن را (به صورت) كتاب خواندنی (و به زبان) عربی فرو فرستادیم تا این كه شما (آن را) بفهمید».
«الر كِتَابٌ أَنزَلْنَاهُ إِلَیكَ لِتُخْرِجَ النَّاسَ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ بِإِذْنِ رَبِّهِمْ إِلَى صِرَاطِ الْعَزِیزِ الْحَمِیدِ» (إبراهیم : 1) ترجمه: « الف . لام . را . (این قرآن) كتابی است كه آن را برای تو فرستادهایم تا این كه مردمان را (در پرتو تعلیمات آن) با توفیق و تفضّل پروردگارشان ، از تاریكیها (و گمراهیهای كفر و نادانی) به سوی نور (و روشنائی ایمان و دانائی) بیرون بیاوری ، (یعنی كه) به راه خدای چیره ستوده (درآوری)».
و همچنان میفرماید: «وَكَذَلِكَ أَنزَلْنَاهُ قُرْآنًا عَرَبِیا وَصَرَّفْنَا فِیهِ مِنْ الْوَعِیدِ لَعَلَّهُمْ یتَّقُونَ أَوْ یحْدِثُ لَهُمْ ذِكْرًا» (طه : 113). ترجمه: « همچنین قرآن را به زبان عربی فرو فرستادیم و در آن بیم دادن و ترساندن را (به شیوههای گوناگون) بازگو كردیم ، تا این كه (مردمان از كفر و معاصی) بپرهیزند ، یا باعث یادآوری و بیداری (و مایه پند و عبرت) ایشان شود».
- کتاب هدایت است:
آرى، هدایت از بارزترین ویژگى هاى قرآن است، هدایت و تهذیب نفس، هدایت جامعه و پیشرفت در آن، هدایت بشریت، و گسترش صلح و تفاهم در میان فرزندان این امت؛ الله متعال میفرماید:
قال تعالى: «ذَلِكَ الْكِتَابُ لا رَیبَ فِیهِ هُدًى لِلْمُتَّقِینَ» (البقرة : 2)، ترجمه: « این كتاب هیچ گمانی در آن نیست و راهنمای پرهیزگاران است».
«هَذَا بَیانٌ لِلنَّاسِ وَهُدًى وَمَوْعِظَةٌ لِلْمُتَّقِینَ» (آل عمران:138)، ترجمه: « این روشنگری است برای مردمان ، و مایه رهنمود و پندپذیری برای پرهیزگاران است»
«شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِی أُنزِلَ فِیهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَینَاتٍ مِنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ» (البقرة: 185)، ترجمه: «ماه رمضان است كه قرآن در آن فرو فرستاده شده است تا مردم را راهنمائی كند و نشانهها و آیات روشنی از ارشاد (به حق و حقیقت) باشد و (میان حق و باطل در همه ادوار) جدائی افكند.».
«وَلَقَدْ جِئْنَاهُمْ بِكِتَابٍ فَصَّلْنَاهُ عَلَى عِلْمٍ هُدًى وَرَحْمَةً لِقَوْمٍ یؤْمِنُونَ» (الأعراف:52). ترجمه: « بیگمان كتاب بزرگی (به نام قرآن) را برای ایشان فرستادهایم كه با آگاهی آن را توضیح داده و تبیین كردهایم تا مایه هدایت و رحمت برای كسانی باشد كه مؤمنین باشند».
هدایت از خصوصیات بارز این کتاب عزیز است… تا آنجا که کسانی که زبان آن را نمیفهمند، وقتی به آن گوش میدهند، پرتوهای انوار هدایتش به قلبشان میریزد؛ پس دلهایشان جذب او میشود و او ذهنشان را مجذوب خود میکند.
- کتابی است محفوظ:
خداوند متعال به حفظ قرآن کریم عنایت داشته است طوری که هیچ گونه تحریف هر چقدر هم که کوچک باشد چه حرف باشد و یا کلمه در آن ممکن نیست. خداوند متعال میفرماید: «إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّكْرَ وَإِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ» (الحجر : 9)، ترجمه: « ما خود قرآن را فرستادهایم و خود ما پاسدار آن میباشیم ». و همچنان میفرماید: «وَإِنَّهُ لَكِتَابٌ عَزِیزٌ . لا یأْتِیهِ الْبَاطِلُ مِن بَینِ یدَیهِ وَلا مِنْ خَلْفِهِ تَنزِیلٌ مِنْ حَكِیمٍ حَمِیدٍ» (فصلت : 41 -42). ترجمه: « قرآن كتاب ارزشمند و بینظیری است. هیچ گونه باطلی ، از هیچ جهتی و نظری ، متوجّه قرآن نمیگردد . قرآن فرو فرستاده یزدان است كه با حكمت و ستوده است».
این برخلاف کتب امتهای پیشین است که خداوند حفظ آن کتاب ها را به آنها واگذار کرد ولی آنها کتبشان را حفظ نکردند پس تغییر و تبدیل در آنها رخ داد که آنها را از مبدأ صحیح الهی خود دور کرد.
و در اینجا میبینیم که امت اسلامی در گستره وسیع زمانی و مکانی خود این کتاب شریف را میچرخاند و نسل به نسل بدون تغییر در سوره ها و آیات و کلمات و حروف، آن را منتقل میکنند از آن زمانی که بر قلب پیامبر صلی الله علیه وسلم نازل شد تا قیامت.
- کتاب است معجزه آسا:
قرآن کریم بزرگترین معجزه پیامبر اکرم صلی الله علیه و سلم است و با وجود معجزات فراوان از جمله شکافتن ماه و جوشش چشمه آب از بین انگشتان آن بزرگوار، قرآن کریم بزرگترین معجزه اسلام و پیامبر اسلام است.
خداوند با آن اعراب را به چالش کشید که آن ها مانند قرآن … یا ده سوره مانند آن … یا سوره ای از آن هر چقدر هم کوتاه باشد مانند سوره کوثر را بیاورند. خداوند متعال فرمود: «أَمْ یقُولُونَ افْتَرَاهُ قُلْ فَأْتُوا بِسُورَةٍ مِثْلِهِ وَادْعُوا مَنْ اسْتَطَعْتُمْ مِن دُونِ اللَّهِ إِن كُنتُمْ صَادِقِینَ * بَلْ كَذَّبُوا بِمَا لَمْ یحِیطُوا بِعِلْمِهِ وَلَمَّا یأْتِهِمْ تَأْوِیلُهُ كَذَلِكَ كَذَّبَ الَّذِینَ مِن قَبْلِهِمْ فَانظُرْ كَیفَ كَانَ عَاقِبَةُ الظَّالِمِینَ» (یونس 38 – 39). ترجمه: « بلكه آنان میگویند كه او (پیامبر) آن را به دروغ به خدا نسبت داده است . بگو : (اگر چنین است و قرآن ساخته بشر است) شما یك سوره همانند آن را بسازید و ارائه دهید و در این كار هركسی را كه میخواهید بجز خدا فرا خوانید و به كمك بطلبید ، اگر راست میگوئید (كه قرآن را من ساخته و پرداختهام) . بلكه آنان چیزی را تكذیب میكنند كه اصلاً آگاهی از آن ندارند و واقعیت آن برای ایشان روشن نشده است. به همین منوال پیشینیان هم (پیغمبران و كتابهای آسمانی را خودسرانه و ناآگاهانه) تكذیب میكردند . (ای انسان !) بنگر كه سرانجام ستمكاران به كجا كشید».
پس اعراب از همه اینها ناتوان بودند.. و اگر عرب ناتوان بودند در حالی که اهل فصاحت و بلاغت هستند، دیگران ناتوان ترند.
- کتاب خاتم است:
اگر حضرت محمد صلی الله علیه و سلم پیامبر خاتم باشد، پس از او پیامبری وجود ندارد. پس رسالت او یعنی شریعت اسلام، پیام نهایی است و هیچ قانونی پس از آن نیست. و کتاب او، یعنی قرآن، کتاب پایانی است و بعد از آن کتابی نیست. خداوند متعال فرمود: «مَا كَانَ مُحَمَّدٌ أَبَا أَحَدٍ مِن رِّجَالِكُمْ وَلَكِن رَّسُولَ اللَّهِ وَخَاتَمَ النَّبِیینَ وَكَانَ اللَّهُ بِكُلِّ شَیءٍ عَلِیمًا» (الأحزاب : 40). ترجمه: « محمّد پدر (نسبی) هیچ یك از مردان شما نبوده و بلكه فرستاده خدا و آخرین پیغمبران است. و خدا از همه چیز آگاه بوده و هست».
با ظهور پیامبر خاتم و رسالت نهایی و با نزول کتابی که آنچه پیش از آن بود را دارا بود. خداوند متعال فرمود: «الْیوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِینَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَیكُمْ نِعْمَتِی وَرَضِیتُ لَكُمْ الإِسْلامَ دِینًا» (المائدة: 3)، ترجمه: « امروز (احكام) دین شما را برایتان كامل كردم و (با عزّت بخشیدن به شما و استوار داشتن گامهایتان) نعمت خود را بر شما تكمیل نمودم و اسلام را به عنوان آئین خداپسند برای شما برگزیدم». و همچنان میفرماید: «وَأَنزَلْنَا إِلَیكَ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ مُصَدِّقاً لِمَا بَینَ یدَیهِ مِنَ الْكِتَابِ وَمُهَیمِنًا عَلَیهِ» (المائدة:48). ترجمه: « و بر تو (ای پیغمبر) كتاب (كامل و شامل قرآن) را نازل كردیم كه (در همه احكام و اخبار خود) ملازم حق ، و موافق و مصدّق كتابهای پیشین (آسمانی) ، و شاهد (بر صحّت و سقم) و حافظ (اصول مسائل) آنها است».
- کتابی آشکاراست:
خداوند تبارک و تعالی درباره این کتاب بزرگ میفرماید: «طس تِلْكَ آیاتُ الْقُرْآنِ وَكِتَابٍ مُبِینٍ» (النمل :1) ترجمه: « طا . سین . این (كلام كه آن را به تو وحی میكنیم) آیات قرآن و كتاب بیانگر (احكام الهی برای سعادت دو جهان) است». و نیز فرمود: «یا أَهْلَ الْكِتَابِ قَدْ جَاءَكُمْ رَسُولُنَا یبَینُ لَكُمْ كَثِیراً مِمَّا كُنْتُمْ تُخْفُونَ مِنَ الْكِتَابِ وَیعْفُو عَن كَثِیرٍ قَدْ جَاءَكُم مِّنَ اللَّهِ نُورٌ وَكِتَابٌ مُبِینٌ * یهْدِی بِهِ اللَّهُ مَنْ اتَّبَعَ رِضْوَانَهُ سُبُلَ السَّلامِ وَیخْرِجُهُم مِّن الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ بِإِذْنِهِ وَیهْدِیهِمْ إِلَى صِرَاطٍ مُسْتَقِیمٍ» (المائدة: 15 -16) ترجمه: « ای اهل كتاب ! پیغمبر ما (محمّد) به سوی شما آمده است . بسیاری از چیزهائی را برایتان روشن میسازد كه از كتاب (تورات و انجیل) پنهان نمودهاید ، و از بسیاری از چیزها (و مطالبی كه پنهان ساختهاید و فعلاً مورد نیاز نیست) صرف نظر مینماید . از سوی خدا نوری (كه پیغمبر است و بینشها را روشنی میبخشد) و كتاب روشنگری (كه قرآن است و هدایتبخش مردمان است) به پیش شما آمده است. خداوند با آن (كتاب) كسانی را به راههای امن و امان (از ترس و هراس دنیا و آخرت) هدایت میكند كه جویای خوشنودی او باشند ، و با مشیت و فرمان خود ، آنان را از تاریكیهای (كفر و جهل) بیرون میآورد و به سوی نور (ایمان و علم) میبرد ، و ایشان را به راه راست رهنمود میشود». همچنان میفرماید: «وَنَزَّلْنَا عَلَیكَ الْكِتَابَ تِبْیانًا لِكُلِّ شَیءٍ وَهُدًى وَرَحْمَةً وَبُشْرَى لِلْمُسْلِمِینَ» (النحل : 89) .ترجمه: « و ما این كتاب (آسمانی) را بر تو نازل كردهایم كه بیانگر همهچیز (امور دین مورد نیاز مردم) و وسیله هدایت و مایه رحمت و مژدهرسان مسلمانان (به نعمت جاویدان یزدان) است».
قرآن كریم آنچه را كه مردم باید درباره دین بدانند را به صورت خلاصه و گاها با تفصیل بیان میكند. این کتاب شامل بیانی از عقاید، عبادات، اخلاق و معاملات است. در برخی از این زمینه ها – که ثابت و غیر قابل تغییر است – قرآن به تفصیل و روشنگری پرداخته است. در زمینههایی که با تغییر زمان و مکان و شرایط تغییر میکند -مانند بسیاری از معاملات- قرآن به ذکر منشأ و ویژگیها و اهداف آنها بسنده کرده است تا مردم در سختی قرار نگیرند. این بیان جامع قرآن كریم مبتنی بر عنوان قبل است یعنی «کتاب خاتم» است… به همین جهت خداوند متعال آنچه را که برای هدایت مردم و اصلاح آنها تا روز قیامت لازم است در قرآن قرار داده است… زیرا هیچ کتابی بعد از آن برای هدایت آنها نمیآید اگر از صراط مستقیم منحرف میشوند.
- کتابی که به سوی تعقل فرا میخواند:
قرآن کریم در بسیاری از آیات خود به استدلال و نفی تقلید دعوت میکند و این را به اشکال بسیاری بیان میکند. از جمله استفاده از افعال: تدبر و تفکر و تعقل و نظر… و همه یک معنا را دارا میباشند.
خداوند متعال فرمود: «أَفَلا یتَدَبَّرُونَ الْقُرْآنَ أَمْ عَلَى قُلُوبٍ أَقْفَالُهَا» (محمد:24). ترجمه: «آیا درباره قرآن نمیاندیشند (و مطالب و نكات آن را بررسی و وارسی نمیكنند ؟) یا این كه بر دلهائی قفلهای ویژهای زدهاند؟»
خداوند سبحان فرمود: «ینْبِتُ لَكُمْ بِهِ الزَّرْعَ وَالزَّیتُونَ وَالنَّخِیلَ وَالأَعْنَابَ وَمِن كُلِّ الثَّمَرَاتِ إِنَّ فِی ذَلِكَ لآیةً لِقَوْمٍ یتَفَكَّرُونَ» (النحل :11) ترجمه: « خداوند به وسیله آن (آب) زراعت و (درختان) زیتون و خرما و انگور و همه میوهها را برای شما میرویاند . بیگمان در این (كار آفرینش میوههای رنگارنگ و محصولات كشاورزی گوناگون) نشانه روشنی است (از خدا) برای كسانی كه (درباره نیروی آفریننده آنها) بیندیشند (و با چشم بینش و خرد به جهان گیاهان بنگرند)».
خداوند متعال میفرماید: «وَمِنْ آیاتِهِ یرِیكُمْ الْبَرْقَ خَوْفًا وَطَمَعًا وَینَزِّلُ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَیحْی بِهِ الأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا إِنَّ فِی ذَلِكَ لآیاتٍ لِقَوْمٍ یعْقِلُونَ» (الروم :24) ترجمه: « و از زمره نشانههای (دالّ بر قدرت و عظمت) خدا ، یكی این است كه خدا برق را كه هم باعث ترس است و هم مایه امید ، به شما مینمایاند ، و از آسمان آب مهمی را میباراند ، و زمین را بعد از مرگش ، (یعنی خشك و سوزان بودن) به وسیله آن آب زنده (و سرسبز) میگرداند . بیگمان در این (درخشش آذرخش آسمان و نزول باران و آبیاری زمین و سرسبز شدن آن) دلائلی است برای فهمیدگان و خردمندان».
خداوند متعال فرمود: «قُلْ انظُرُوا مَاذَا فِی السَّمَوَاتِ وَالأَرْضِ وَمَا تُغْنِی الآیاتُ وَالنُّذُرُ عَن قَوْمٍ لا یؤْمِنُونَ» (یونس :101). ترجمه: « بگو : بنگرید (و چشم برون و درون را باز كنید و ببینید) در آسمانها و زمین چه چیزهائی است ؟ ! آیات (خواندنی كتابهای آسمانی ، از جمله قرآن ، و دیدنی جهان هستی) و بیمدهندگان (پیغمبر نام ، و اندرزها و انذارها هیچ كدام) به حال كسانی سودمند نمیافتد كه نمیخواهند ایمان بیاورند.»
اسلام به پیروانش نمیگوید: عقل خود را از کار بیندازید و از من پیروی کنید، بلکه میگوبد: از عقل خود استفاده کنید و از من پیروی کنید! و حجت خود را بیاورید «هَاتُوا بُرْهَانَكُمْ» (البقرة :111)، و «قُلْ إِنَّمَا أَعِظُكُمْ بِوَاحِدَةٍ أَنْ تَقُومُوا لِلَّهِ مَثْنَى وَفُرَادَى ثُمَّ تَتَفَكَّرُوا مَا بِصَاحِبِكُمْ مِن جِنَّةٍ إِنْ هُوَ إِلاَّ نَذِیرٌ لَكُمْ بَینَ یدَی عَذَابٍ شَدِیدٍ» (سبأ :46). ترجمه: « بگو : من شما را تنها یك نصیحت میكنم ، و آن این است كه : خالصانه برای خدا ، دو نفر دو نفر ، و یا یك نفر یك نفر ، برخیزید (و اندیشههای خفته را زنده كنید) . سپس (درباره محمّد كه سالها با او بسر بردهاید فكر خود را به كار گیرید و) بیندیشید (تا پاكی و امانتداری و سلامت جسمانی و روحانی او ، در خاطرهها مجسّم شود . . . این) همدم و همنشین (دیرینه) شما ، جنّ زده و دیوانه نیست . بلكه او بیم دهنده شما از عذاب سختی است كه در پیش است».
- کتابی که دانش را تایید میکند:
آری، بدون شک قرآن کریم دعوت به علم میکند، آن را تشویق میکند و علما را از نظر معرفت خدای متعال و ترس از او منزلتی عالی میبخشد .
خداوند متعال میفرماید: «قُلْ هَلْ یسْتَوِی الَّذِینَ یعْلَمُونَ وَالَّذِینَ لا یعْلَمُونَ إِنَّمَا یتَذَكَّرُ أُوْلُوا الأَلْبَابِ» (الزمر : 9)، ترجمه: « بگو : آیا كسانی كه میدانند ، با كسانی كه نمیدانند ، برابر و یكسانند ؟ ! (هرگز) . تنها خردمندان پند و اندرز میگیرند .
وقال: «یرْفَعْ اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا مِنكُمْ وَالَّذِینَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِیرٌ» (المجادلة :11). ترجمه: « خداوند به كسانی از شما كه ایمان آوردهاند و بهره از علم دارند ، درجات بزرگی میبخشد».
قرآن در این زمینه فرقی بین آنچه میگوییم (علم شرعی) یعنی مربوط به معارف دینی از قبیل عقاید، فقه، تفسیر و… و آنچه میگوییم (علم دنیوی) مربوط به کائنات، روح و زندگی، قائل نمیشود.
اشاره به تبیین ارتباط علم و خوف از خدا در پی آیاتی آمده است که از پدیده های عالم و خلقت آسمان ها و زمین در گیاهان، کوه ها، مردم، حیوانات و … صحبت میکند. خداوند متعال میفرماید: «أَلَمْ تَرَى أَنَّ اللَّهَ أَنزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَخْرَجْنَا بِهِ ثَمَرَاتٍ مُخْتَلِفاً أَلْوَانُهَا وَمِنْ الْجِبَالِ جُدَدٌ بِیضٌ وَحُمْرٌ مُخْتَلِفٌ أَلْوَانُهَا وَغَرَابِیبُ سُودٌ * وَمِنْ النَّاسِ وَالدَّوَابِّ وَالأَنْعَامِ مُخْتَلِفٌ أَلْوَانُهُ كَذَلِكَ إِنَّمَا یخْشَى اللَّهَ مِنْ عِبَادِهِ الْعُلَمَاءُ إِنَّ اللَّهَ عَزِیزٌ غَفُورٌ» (فاطر : 27 – 28). ترجمه: « (ای عاقل !) مگر نمیبینی كه خداوند از آسمان آب سودمندی را میباراند و با آن محصولات گوناگون و میوههای رنگارنگ را به وجود میآورد ؟ (و مگر نمیبینی كه) كوهها خطوط و جادههائی است (كه بر سطح زمین كشیده شده است . خطوط و جادههائی) كه برخیها سفید و برخیها سرخ و بعضیها سیاه پر رنگ است ، و هر یك از آنها به رنگهای مختلفی و در طرحهای متفاوتی (با دست تقدیر پروردگار ، بر چهره زمین ترسیم گشته) است. انسانها و جنبندگان و چهارپایان نیز كاملاً دارای رنگهای مختلفی بوده و متفاوتند . (این نشانههای بزرگ آفرینش ، بیش از همه توجّه خردمندان و فرزانگان را به خود جلب میكند ، و این است كه) تنها بندگان دانا و دانشمند ، از خدا ، ترس آمیخته با تعظیم دارند . قطعاً خداوند توانا و چیره (در كار جهان آرائی است) و بس آمرزگار (برای بندگان توبهكار و امیدوار به الطاف كردگاری) است».
آنچه مسئولیت ماست:
پس قرآن كریم كتاب اسلام و پیام آن است.. وحى آخر است كه بعد از آن وحى دیگرى نیست و پیام محفوظ است پس تحریفى در آن نیست.. كتاب معجزه است. که خداوند با آن عرب ها و عجم ها را به چالش کشید و مردم در طول زمان در این چالش ناتوان بوده اند و شکست میخورند: «قُلْ لَئِنْ اجْتَمَعَتْ الإِنسُ وَالْجِنُّ عَلَى أَن یأْتُوا بِمِثْلِ هَذَا الْقُرْآنِ لا یأْتُونَ بِمِثْلِهِ وَلَوْ كَانَ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ ظَهِیرًا» (الإسراء : 88). ترجمه: « بگو : اگر همه مردمان و جملگی پریان گرد آیند و متّفق شوند بر این كه همچون این قرآن را (با این شیوههای دلربا و معانی زیبا بسازند و) بیاورند ، نمیتوانند مانند آن را بیاورند و ارائه دهند ، هرچند هم برخی از ایشان پشتیبان و مددكار برخی دیگر شوند».
این باعث میشود که به قرآن کریم پایبند باشیم و ارزش آن را بدانیم و تلاوت و علم اندوزی توسط آن را دوست بداریم و ما مشتاق تدبر و تفکر در آیات آن باشیم و تلاش کنیم آیات آن را به رفتار عملی در زندگی خود تبدیل کنیم.
قرآن یا به نفع ما یا علیه ما حجت است و برای ما در دنیا و آخرت هدایت و نور است.
نویسنده: السنوسی محمد السنوسی
مترجم: فرهاد سپهری
پاسخ ها